Lekcija 10: 4 jednostavna povećanja za početnike pletiva


Iznutra: Upute i videozapis za podučavanje ovih povećanja za pletače početnike: YO (yarnover), Kfb (pleti na prednjoj i stražnjoj strani šava), Make 1 (desno i lijevo) i Podignuto povećanje (desno i lijevo).

Sad kad znate osnove, važno je naučiti još nekoliko temeljnih vještina kako biste svoje pletenje podigli na sljedeću razinu.

Do sada je svaki projekt korišten u ovoj lekciji bio kvadrat ili pravokutnik. Čak je i košulja od košarice koja je bila pletena u krugu zadržala isti broj šavova za svaku rundu. No, otvara se cijeli novi svijet kada naučite nekoliko povećanja i smanjenja pletiva. (Smanjenja su pokrivena u sljedećoj lekciji!)

4 lagana povećanja
Napravite 1 (gore lijevo), Podignuto (gore desno), Kfb (dolje lijevo) Yarnover (dolje desno)

Što je povećanje?

U pletenju povećanje je bod koji dodaje jedan (ili više) šavova u vaš red / krug. Možete dodati povećanje u sredini redaka kako biste dodali oblikovanje svom pletenju.

Poznavanje nekih povećanja i smanjenja omogućit će vam da se odvojite u izradu odjeće koja odgovara. Te vam tehnike omogućuju stvaranje ruka za ruke, oblikovanje ovratnika, rukava ili manžete i još mnogo toga.

Nismo oblikovani poput pravokutnika pa ni naše veste ne bi trebale biti oblikovane tako.

brzi čipkasti šal u tijeku
Poznavanje povećanja omogućuje vam pletenje čipke!

Još jedna prednost poznavanja nekih povećanja je sposobnost pletenja uzoraka čipke. Čipka u svom najjednostavnijem obliku je samo pletenje koje koristi povećanja i smanjenja kako bi stvorilo rupe na tkanini.

Da ovo bude jednostavno, jer se u ovoj lekciji radi o povećanjima za početnike pletače, pokrivam samo metode koje istovremeno povećavaju 1 bod. Postoje neka povećanja koja vam omogućuju dodavanje više uboda, ali to su naprednije tehnike.

Napomena o terminologiji: Koristim riječi dominantna ruka i nedominantna ruka, a ne samo desna i lijeva, jer je video dostupan i za pletilje desnice i ljevoruke. Samo znajte da ako ste desnoruk, vaša dominantna ruka je vaša desnica, a ako ste ljevak, to je vaša lijeva.

1. Napravite 1 (desno i lijevo)

povećanja za početnike pletače čine 1
Oznaka 1 (M1 / M1R / M1L)

Povećanje Make 1 skraćeno je M1. Budući da se ovo naginje ulijevo ili udesno, često se skraćuje s predviđenim smjerom: Make 1 Right (M1R) ili Make 1 Left (M1L). Ako uzorak ne navodi smjer, možete odabrati koji želite.

Učini 1 desno (M1R)

Razdvojite igle i pronađite vodoravnu traku pređe između šavova iz prethodnog reda. Izgledat će poput prečke ljestvi i često se naziva ljestvama pređe.

Zatim, koristeći iglu u nedominantnoj ruci podići ljestve kroz stražnji dio. Zatim drugom rukom ispletite bod kao i obično kroz prednju stranu noga uboda.

Ovo je dodalo 1 bod vašem redu.

Napravite 1 lijevo (M1L)

Malo povucite igle i pronađite vodoravnu traku između šavova.

Dalje, pomoću igle u nedominantnoj ruci podići ljestve kroz prednju stranu. (Ovo je malo labavije nego kad ga podignete kroz stražnji dio.) Zatim upotrijebite iglu u drugoj ruci pletite bod kroz stražnju petlju*. Ovo je noga šava na stražnjoj strani igle i drugačija je metoda od one koju koristite kada pletate bod.

* Plesti kroz stražnju petlju zaseban je pleteni bod i skraćeno je Ktbl, K tbl, K1, tbl. Često se naziva uvijenim pletenim bodom.

To je to. Dodali ste 1 dodatni bod.

2. Podignuto (desno i lijevo)

povećanja za početnike pletače podignute uklj
Podignuti porast (LI / RLI / LLI)

Podignuti porast naginje se lijevo i desno pa je skraćen s smjerom kao RLI ili LLI. Ovo povećanje možete vidjeti i napisano bez kratice. Kao i kod Make 1, ako smjer nije napisan na uzorku, koristite onaj koji želite.

Povećani porast sličan je modelu Make 1, ali ima jednu veliku razliku. Umjesto da koristimo ljestve između šavova na prethodnom redu, koristimo stvarni šav iz tog reda.

Povećanje udesno (podignuto R / RLI)

Započnite pronalaženjem ispravnog šava. Pogledajte sljedeći šav koji će raditi na igli u tvojoj nedominantnoj ruci. Pomaknite se prema dolje za jedan red i pronađite pleteni bod u obliku slova “V” točno ispod njega.

Vrhom igle u dominantnoj ruci pokupite pleteni bod kroz leđa i stavite je na drugu iglu.

Sljedeći, ispletite taj šav kao i obično.

Lijevo podignuto povećanje (podignuto L / LLI)

Podignuto lijevo povećanje potrebno je malo više posla kako bi se pronašao ispravan bod koji treba podići. Pogledajte zadnji šav koji ste radili na igli u vašoj dominantnoj ruci. Koristeći vrh igle u vašoj nedominantnoj ruci, podignite ubod 2 uboda ispod tog. (Ako šav podignete izravno ispod, zapravo dobivate šav iz trenutnog retka, a ne reda ispod.)

Ispletite taj novi bod kroz stražnju petlju.

3. Kfb – plesti sprijeda i straga (s varijacijama)

povećava se za početnike pletače kfb
Plesti sprijeda i straga (Kfb)

Plesti kroz prednju i stražnju stranu šava skraćeno je Kfb ili K1fb.

Za razliku od povećanja, upravo smo vas pogledali kako radite Kfb koristeći trenutni ubod na igli. Da biste stvorili bod, ne morate pokupiti pređu. Ovo povećanje se ne naginje lijevo ili desno poput povećanja Make 1 ili Lifted, tako da postoji jedina metoda za učenje.

Kfb je najčešće povećanje jer ga je lako plesti i lako pamtiti. U osnovi, pletete u isti bod dva puta kako biste stvorili dva šava od jednog.

Prvi, ispletite trenutni bod, ali nemojte ga skidati s igle. Trenutačni bod na igli držite u nedominantnoj ruci, a novi bod na igli u dominantnoj ruci.

Sljedeći, plesti kroz stražnju petlju trenutnog uboda zatim skliznite trenutni bod s igle.

Varijacije Kfb-a:
1. Prvo, ispletite bod kako biste stvorili novi bod, a zatim umjesto pletenja u stražnjoj petlji gurnite trenutni bod na iglu u vašoj dominantnoj ruci. Ovo stvara besprijekornije spajanje.
2. Prvo, ispletite bod kako biste stvorili novi bod, a zatim provucite kroz stražnju petlju. To se naziva Kfpb – pleti se u prednju žuborenje u stražnju stranu uboda.

4. Yarnover (s varijacijama)

povećava se za pletače početnike god
Yarnover (ME)

Yarnover je skraćeno YO.

Povećanje prenosa najjednostavnije je učiniti, jer sve što je potrebno je da omotate pređu preko svoje igle i stvorite novu petlju. Ovo povećanje ostavlja vidljivu rupu na vašem pletenju. To obično nije dobro, ali kada pletete čipku, to je točno onaj efekt koji želite imati. Te rupe ili ušice daju čipki prepoznatljiv dizajn.

Yarnover između 2 pletene šavove

Vaša radna pređa počinje straga. Dovedite radnu pređu između igala naprijed, a zatim omotajte vrh igle u dominantnoj ruci prema stražnjem dijelu.

Yarnover između 2 uboda

Vaša radna pređa započinje ispred. Zamotajte vrh igle u dominantnu ruku. Zatim vratite radnu pređu natrag između igala.

Yarnover između uboda i pletiva

Vaša radna pređa započinje ispred. Zamotajte svoju radnu pređu preko vrha igle i ostavite je straga.

Ponekad vidite upute za YF ili stavite pređu ispred svog posla. Na ovaj način obično držimo pređu kada je provlačimo, ali ako pređu stavite naprijed, a zatim ispletete ubod, stvorit ćete preljev neposredno prije uboda.

Sada možete vježbati svoje nove vještine na stvarnom uzorku. Bakin omiljeni krpica je kultni uzorak idealan za vježbanje povećanja za početnike pletače.


PRIKVAČITI!

4 jednostavna povećanja za pintere početnike pletilje

Lekcija 10: 4 Povećanja za video upute za početnike pletilja

Ako se bilo koji od videozapisa u nastavku ne prikaže, možda će biti ograničen na GoodKnit ljubi YouTube samo za članove. OVDJE saznajte više o članstvu u GKK!

Lekcija 10 uključuje sva 4 povećanja plus bonus sadržaj. Upotrijebite sljedeće vremenske oznake da biste se lakše snašli u videozapisima do željenog odjeljka:

00:00:00 Dobrodošli
00:01:44 Pregled – O čemu govori ovaj video
00:02:50 Napravite 1; M1R i M1L (napravite 1 desno i lijevo)
00:04:48 BONUS Twisted pleteni bod; Vodič za Ktbl (Knit through back loop)
00:05:28 Podignuto povećanje; Podignuti R & Podignuti L
00:08:03 Plesti sprijeda straga; KFB (dva načina plus KFPB)
00:09:53 BONUS Uvijeni žuborenje; Vodič za Ptbl (Purl through back loop)
00:11:21 Yarnover i prednja strana; 3 načina
00:13:29 Zamotajte

Dešnjak

Ljevak


Obavezno slijedite uputstva Kako plesti za cjelovite početničke lekcije.

 1. Kako plesti – podvezica za potpune početnike uključuje osnovni uzorak marama za podvezice
 2. Kako plesti – Žutasti bod za Stockinette
 3. Kako plesti – Stockinette s rubom za podvezice uključuje osnovni obrubljeni uzorak za posuđe
 4. Kako plesti – Ribbing 1 × 1 i 2 × 2 uključuje uzorak Easy Ribbed Headband
 5. Kako plesti – ubod za sjeme za početnike uključuje uzorak rublja za ušivanje sjemena
 6. Kako plesti – Moss Stitch za početnike uključuje uzorak rublja Moss Stitch
 7. Kako plesti – Basketweave Stitch za početnike uključuje uzorak Basketweave Cowl
 8. Kako plesti – pletenje u krug uključuje uzorak Moss Cowl.
 9. Kako plesti – 5 odljevaka za početnike
 10. Kako plesti – 4 povećanja uključuje bakin omiljeni uzorak posuđa
 11. Kako plesti – 5 smanjenja uključuje bakin omiljeni uzorak krpe
 12. Kako plesti – klizni šavovi (dolazi 24. travnja!)


About admin

Check Also

Kako plesti iglama obrnuti Edelweiss bod

Unutra: naučite uzorak šava obrnutog Edelweissovog šava kao ravna ploča ili u krugu. Uključuje videozapise …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *